بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک پایگاه داده یا دفتر کل توزیع شده است که بین گره های یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته شده است. ، بلاکچین، به عنوان یک پایگاه داده اطلاعات را در قالب دیجیتال به صورت الکترونیکی ذخیره می کند.
بلاکچینها بیشتر به خاطر نقش حیاتی خود در سیستم ارزهای دیجیتال، مانند بیت کوین، برای حفظ رکورد ایمن و غیرمتمرکز تراکنش ها شناخته می شوند.
یکی از تفاوت های کلیدی بین یک پایگاه داده معمولی و یک بلاکچین، نحوه ساختار داده ها است. یک بلاکچین اطلاعات را در گروه هایی به نام بلوک جمع آوری می کند که مجموعه ای از اطلاعات را در خود نگه می دارد.
بلوکها دارای ظرفیتهای ذخیره هسازی خاصی هستند و هنگامی که پر میشوند، بسته میشوند و به بلوک پر شده قبلی متصل میشوند و زنجیرهای از دادهها را تشکیل میدهند که به نام بلاک چین شناخته میشود.
برای تمام اطلاعات جدید بلوک تازهای اضافه شده و دربلوک تازه تشکیل شده کامپایل (اجرا) می شوند و پس از پر شدن بلوک به زنجیره اضافه می شود.
بلاکچین یک نوع پایگاه داده مشترک است که با پایگاه دادههای معمولی از نظر نحوه ذخیره اطلاعات متفاوت است. blockchain ، داده ها را در بلوک هایی ذخیره می کند و در نهایت این بلوکها از طریق رمزنگاری به یکدیگر مرتبط می شوند.
داده های جدید پس از ورود به سیستم، وارد یک بلوک جدید می شوند. هنگامی که بلوک با داده پر شد، به بلوک قبلی زنجیر می شود، که باعث می شود داده ها به ترتیب زمانی به هم متصل شوند.
انواع مختلفی از اطلاعات را می توان در یک بلاکچین ذخیره کرد، اما رایج ترین استفاده تا کنون به عنوان دفتر کل برای تراکنش ها بوده است.
در مورد بیتکوین، بلاکچین به صورت غیرمتمرکز استفاده میشود تا هیچ فرد یا گروهی کنترل نداشته باشد، بلکه همه کاربران به طور جمعی آن را کنترل میکنند.
بلاک چین های غیرمتمرکز تغییر ناپذیر هستند، به این معنی که داده های وارد شده برگشت ناپذیر هستند. برای بیت کوین، این به این معنی است که تراکنش ها به طور دائم ثبت می شوند و برای همه قابل مشاهده هستند.
مزایای بلاکچین
- دقت زنجیره
تراکنش های شبکه بلاکچین به واسطهی شبکه ای که از هزاران کامپیوتر تشکیل شده تایید می شود. این امر تقریباً دخالت انسان در فرآیند تأیید را حذف کرده و در نتیجه با خطای انسانی کمتر واطلاعات به صورت دقیق ثبت میشوند. حتی اگر کامپیوتری در شبکه دچار اشتباه محاسباتی شود، این خطا فقط در یک نسخه از blockchain ایجاد می شود.
برای اینکه این خطا به بقیه بلاک چین سرایت کند، باید حداقل 51 درصد از کامپیوترهای شبکه آن را ایجاد کنند که این امر برای شبکه بزرگ و رو به رشدی مثل بیت کوین تقریبا غیرممکن است.
- کاهش هزینه ها
بلاکچین نیاز به شخص ثالث را برای تأیید برطرف کرده و با این کار هزینه های مرتبط با آن را از بین می برد. به عنوان مثال، هر گاه صاحبان مشاغل که پرداخت ها را با استفاده از کارت های اعتباری انجام دهند، هزینهای را به عنوان کارمزد متحمل می شوند، زیرا بانک ها و شرکت های پردازش پرداخت باید این معاملات را پردازش نمایند. اما بیت کوین قدرت کارمزد محدودی به ازای هر معامله دارد.
- عدم تمرکز
بلاکچین هیچ یک از اطلاعات خود را در یک مکان مرکزی ذخیره نمی کند. در عوض، بلاکچین کپی شده و در سراسر شبکه ای از رایانه ها پخش می شود. هر زمان که یک بلوک جدید به blockchain اضافه می شود، هر کامپیوتر موجود در شبکه، blockchain خود را به روز می کند تا تغییر را منعکس سازد.
با انتشار آن اطلاعات در یک شبکه، به جای ذخیره آن در یک پایگاه داده مرکزی، دستکاری blockchain دشوارتر می شود. اگر یک کپی از بلاکچین به دست یک هکر بیفتد، تنها یک نسخه از اطلاعات به جای کل شبکه، در معرض خطر قرار میگیرد.
- معاملات کارآمد
در حالی که مؤسسات مالی در ساعات کاری، معمولاً پنج روز در هفته کار می کنند، بلاکچین 24 ساعت شبانه روز، هفت روز هفته و 365 روز در سال کار می کند.
تراکنش ها در کمتر از 10 دقیقه تکمیل میشوند و پس از چند ساعت می توان آن را ایمن دانست. این به ویژه برای معاملات برون مرزی مفید است، که معمولاً به دلیل مشکلات منطقه زمانی و این حقیقت که طرفین باید پردازش پرداخت را تأیید کنند، بسیار بیشتر طول میکشد.
- معاملات خصوصی
بسیاری از شبکههای بلاکچین بهعنوان پایگاههای داده عمومی عمل میکنند، به این معنی که هر کسی با اتصال به اینترنت میتواند فهرستی از تاریخچه تراکنشهای شبکه را مشاهده کند.
اگرچه کاربران می توانند به جزئیات مربوط به تراکنش ها دسترسی داشته باشند، اما نمی توانند به اطلاعات مربوط به شناسایی کاربرانی که این تراکنش ها را انجام داده اند دسترسی پیدا کنند. این یک تصور در واقع شبکه های بلاکچین مانند بیت کوین ناشناس نیستند و فقط محرمانه هستند.
- معاملات امن
پس از ثبت تراکنش، صحت آن باید توسط شبکه بلاکچین تایید شود. هزاران رایانه روی آن برای تأیید صحت جزئیات خرید عجله دارند. پس از اینکه رایانه تراکنش را تأیید کرد، به بلوک آن اضافه می شود.
- شفافیت
اکثر بلاکچینها نرم افزارهای منبع باز هستند. یعنی است همه می توانند کد آن را مشاهده کنند. این ویژگی برای حسابرسان این امکان را فراهم میکند که امنیت رمزارزهای پایه مثل بیت کوین را بررسی کنند.
همچنین به این معنی است که هیچ مرجع حقیقیای برای کنترل کردن کد بیت کوین یا نحوه اصلاح آن وجود ندارد. هر کسی می تواند برای سیستم تغییرات یا ارتقاء پیشنهاد دهد. اگر اغلب کاربران شبکه با درست و ارزشمند بودن نسخهی جدید کد که همراه با ارتقاء است موافق باشند ، می توان بیت کوین را ارتقا داد و به روز کرد.

معایب بلاک چین
- هزینه فناوری
اگرچه blockchain میتواند در هزینهی تراکنشهای کاربران صرفهجویی کند، اما این فناوری رایگان نیست.
به عنوان مثال، سیستم PoW که شبکه بیت کوین از آن برای اعتبارسنجی تراکنش ها استفاده می کند، مقادیر زیادی از توان محاسباتی را مصرف می نماید که هزینه هایی در بر دارد.
علیرغم هزینه های استخراج بیت کوین، کاربران همچنان مصرف برق خود را افزایش می دهند تا تراکنش های روی بلاکچین را تایید کنند. دلیل آن این است که وقتی ماینرها یک بلوک را به بلاک چین بیت کوین اضافه می کنند، بیت کوین کافی به آنها پاداش داده می شود تا وقت و انرژی آنها ارزشمند شود.
با این حال، وقتی صحبت از بلاکچینهایی میشود که از ارزهای دیجیتال استفاده نمیکنند، استخراجکنندگان باید برای اعتبارسنجی تراکنشها پول دریافت کنند یا انگیزه دیگری داشته باشند.
برخی از راه حل ها برای این مسائل در حال پدید آمدن است. به عنوان مثال، برخی از مزارع استخراج بیت کوین جهت استفاده از انرژی خورشیدی، گاز طبیعی یا نیروگاههای بادی راهاندازی شده.
- سرعت و ناکارآمدی داده
بیت کوین یک مطالعه موردی عالی برای ناکارآمدی های احتمالی بلاکچین است. سیستم PoW بیت کوین حدود 10 دقیقه طول می کشد تا یک بلوک جدید به blockchain اضافه کند.
با این نرخ، تخمین زده می شود که شبکهی بلاکچین تنها می تواند حدود هفت تراکنش در ثانیه (TPS) را مدیریت کند. اگرچه سایر ارزهای دیجیتال مانند اتریوم عملکرد بهتری نسبت به بیت کوین دارند، اما همچنان توسط بلاک چین محدود هستند.
راه حل هایی برای این موضوع سال هاست که در حال توسعه هستند. در حال حاضر بلاک چین هایی وجود دارند که بیش از 30000 TPS دارند
مسئله دیگر این است که هر بلوک فقط می تواند داده های زیادی را در خود نگه دارد. بحث اندازه بلوک یکی از مبرمترین مسائل برای مقیاسپذیری بلاکچینها در آینده بوده و هست.
- فعالیت غیر قانونی
در حالی که محرمانگی در شبکه بلاکچین از کاربران در برابر هک محافظت می کند و حریم خصوصی را حفظ می کند، همچنین امکان تجارت و فعالیت غیرقانونی در شبکه بلاک چین را فراهم می کند.
معروف ترین مثال استفاده از بلاک چین برای معاملات غیرقانونی احتمالاً جاده ابریشم است، یک بازار آنلاین غیرقانونی در دارک وب برای مواد مخدر و پولشویی که از فوریه 2011 تا اکتبر 2013 که توسط FBI تعطیل شد، فعالیت می کرد.